Archiwum artykułów: 2010 - Październik
Rolnicy mogą łatwiej sprzedawać swoje produkty, łatwiej produkować mięso i wędliny. Rolnicy, którzy chcą swoje wyroby sprzedawać legalnie np. dla firm, restauracji czy stołówek, muszą opracować w zasadzie tylko projekt technologiczny i zawiadomić o tym powiatowego lekarza weterynarii. Ograniczenia są tylko co do obszaru dystrybucji tych wyrobów oraz ilości. W przypadku wędlin można sprzedać półtorej tony w ciągu tygodnia. Rolnicy mogą także prowadzić produkcję i sprzedaż mleka i jego przetworów a także gotowych posiłków. To duże ułatwienie dla rolników, mówi Waldemar Sidowski, powiatowy lekarz weterynarii w Tarnowie. Ułatwienia w produkcji mięsa i jego wyrobów dotyczą nie tylko wołowiny, wieprzowiny i drobiu, ale również ryb czy dziczyzny. (www.rdn.pl / 2010-10-08)