Foto kuchnia. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego (mlecza). Najpierw musimy zebrać ok. 500 kwiatów mniszka. Następnie zostawić je na ok. 2 godziny na białym materiale, żeby wyszły z nich robaki. Później gotujemy w 1 litrze wody z dwoma obranymi cytrynami przez 20 minut na wolnym ogniu. A następnie odstawiamy na ok. 24 godziny do chłodnego miejsca lub do lodówki. Następnego dnia wywar odcedzamy przez sitko lub wyciskamy przez gazę i dodajemy 1 kg cukru. Tak przygotowany wywar gotujemy do 2 godzin na wolnym ogniu. Gdy otrzymamy już konsystencję syropu, rozlewamy go do słoiczków i odwracamy do góry dnem.
Składniki:
około 500-600 kwiatów mniszka
2 cytryny
1 litr wody
1 kg cukru
Syrop z mniszka ma bardzo dużo właściwości leczniczych. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Często stosowany jest w przypadku bólu gardła, a także kaszlu. Wspomaga również oczyszczanie i odtruwanie organizmu z toksyn. Doskonale sprawdzi się również jako lek na dolegliwości żołądkowe. Syrop z mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów. (fot. Stanisław Plebanek 2020-05-07)