Statystyki odwiedzin  

Dzisiaj: 7
Wczoraj: 19
Poprzedni tydzień: 71
Poprzedni miesiąc: 296
Ogółem: 84258

Poland 76.9%Poland
United States 18.2%United States
United Kingdom 1.6%United Kingdom
Germany 1.2%Germany
Austria 0.8%Austria
   

My na Facebooku  

 
   
   
 
   

Jakości powietrza  

   

Foto kuchnia. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego (mlecza). Najpierw musimy zebrać ok. 500 kwiatów mniszka. Następnie zostawić je na ok. 2 godziny na białym materiale, żeby wyszły z nich robaki. Później gotujemy w 1 litrze wody z dwoma obranymi cytrynami przez 20 minut na wolnym ogniu. A następnie odstawiamy na ok. 24 godziny do chłodnego miejsca lub do lodówki. Następnego dnia wywar odcedzamy przez sitko lub wyciskamy przez gazę i dodajemy 1 kg cukru. Tak przygotowany wywar gotujemy do 2 godzin na wolnym ogniu. Gdy otrzymamy już konsystencję syropu, rozlewamy go do słoiczków i odwracamy do góry dnem.

Składniki:
około 500-600 kwiatów mniszka
2 cytryny
1 litr wody
1 kg cukru

Syrop z mniszka ma bardzo dużo właściwości leczniczych. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Często stosowany jest w przypadku bólu gardła, a także kaszlu. Wspomaga również oczyszczanie i odtruwanie organizmu z toksyn. Doskonale sprawdzi się również jako lek na dolegliwości żołądkowe. Syrop z mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów. (fot. Stanisław Plebanek 2020-05-07)

   

"Regionalny Portal Szynwałdu" Portal informacyjny Szynwałdu. Wszelkie prawa zastrzeżone © 2009 - 2020

Real time web analytics, Heat map tracking
© Szynwałd